40. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti je uspešno zaključena

Od srede, 17. marca 2021 do petka, 19. marca 2021 je potekala tradicionalna, že 40. mednarodna konferenca o razvoju organizacijskih znanosti, ki jo vsako leto organizira Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede. Gre za najstarejšo konferenco na Univerzi v Mariboru. V sklopu tridnevnega programa, ki je v celoti potekal na daljavo, v spletnem okolju MS Teams, so se zvrstili številni dogodki, ki se jih je udeležilo preko štiristo udeležencev iz različnih koncev sveta. Kljub temu, da je konferenca potekala na daljavo, so organizatorji konference dokazali, da so kljub negotovim epidemiološkim razmeram organizirali odličen dogodek, ki je ponudil izmenjavo stališč in mnenj ter povezal tako strokovno kot akademsko javnost.

Na letošnji konferenci, z naslovom Vrednote, kompetence in spremembe v organizacijah, so v ospredje postavili človeka in organizacijo, ki s skupnimi vrednotami soustvarjata in predpostavljata povezovanje in napredek zaposlenih in organizacij. Razmerja med zaposlenimi v organizacijah so izhodišče za smernice razvoja organizacijskih znanosti in ravno zaradi številnih sprememb, ki so nas kot družbo doletele je bila konferenca odlično izhodišče za izmenjavo pogledov na razvoj organizacij v bodoče.

V okviru tridnevnega konferenčnega programa so potekale različne tematske sekcije na katerih so udeleženci iz različnih znanstvenih področjih predstavili svoje tako raziskovalne kot strokovne prispevke. Program konference so obogatili tematski dogodki, na katerih so prav tako potekale zanimive razprave in predstavitve.

Konferenca se je pričela v sredo, 17. marca 2021 ob 9:00 uri z otvoritvijo, na kateri je udeležence najprej pozdravil rektor Univerze v Mariboru, red. prof. dr. Zdravko Kačič. Ob 40. jubileju konference so organizatorji, poleg vabljenega predavatelja doc. dr. Damjana Maletiča iz Fakultete za organizacijske vede iz Kranja, povabili k sodelovanju tudi vabljeni predavateljici red. prof. dr. Sandro Jednak iz Fakultete organizacionih nauka Beograd in red. prof. dr. Sandro Lovrenčić iz Fakultete za organizacijo in informatiko Varaždin.

Slika: Otvoritev 40. mednarodne konference o razvoju organizacijskih znanosti

Konferenca vsako leto gosti tudi Mednarodno tekmovanje v reševanju študije primera in tudi letos se je na tekmovanje prijavilo osem ekip študentov, ki so se pomerili v iskanju rešitve na izziv, ki ga je pripravilo podjetje Aparati d.o.o.. Izziv se je nanašal na identifikacijo kupcev ter na načine pristopa ter komunikacije z njimi. Ekipe študentov so razvile odlične ideje in podale konstruktivne rešitve na zastavljen izziv. Študenti, ki so prikazali najboljšo rešitev pa so študenti Fakultete organizacionih nauka iz Beograda.

Slika: Mednarodno tekmovanje v reševanju študije primera

V sklopu četrtkovega konferenčnega programa je v sodelovanju med Fakulteto za organizacijske vede UM in Uradom RS za meroslovje, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo potekal tudi dogodek Meritve za večjo stopnjo varnosti in zdravja, na katerem so predstavniki zasebnega in javnega sektorja predstavili dobre prakse in izkušnje s področja meritev. Še posebej je bila v sklopu tega dogodka zanimiva okrogla miza Meritve v delovnih okoljih, ki jo je povezoval prof. dr. Zvone Balantič, predstojnik Katedre za inženiring poslovnih in produkcijskih sistemov FOV UM.  Na okrogli mizi je beseda tekla o zdravju, ki z biološkimi in fiziološkimi potrebami, predstavlja temeljno vrednoto človeka, kateri sledi potreba po varnosti. Slišali smo različne strokovne utemeljitve pomembnosti meritev pri zagotavljanju omenjenih temeljnih človeških vrednot. Med samo okroglo mizo pa se je direktno vključevala tudi »testna pisarna« iz Lotrič Meroslovja d.o.o., kjer so med celotnim potekom okrogle mize merili vrednost COv prostoru. Z direktnimi meritvami in grafičnimi prikazi so na okrogli mizi slikovito opozorili na pomen varnega in zdravega okolja tudi v času konference ter kaj lahko za to storimo posamezniki sami.

Sporočilo za javnost Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Urada za meroslovje je v celoti dosegljivo na spletni strani: https://www.gov.si/novice/2021-03-19-meritve-z-vecjo-stopnjo-varnosti-in-zdravja-40-mednarodna-konferenca-o-razvoju-organizacijskih-znanosti/.

Slika: Okrogla miza »Meritve v delovnih okoljih«

Slika: Meritve okoljskih parametrov – CO2, v zaprtem prostoru »pisarni«, v času konference

Fakulteta za organizacijske vede UM je v sodelovanju s soorganizatorjem, karierno-zaposlitvenim portalom MojeDelo.com in s podporo Spirit Slovenija, razglasila nagrado za najboljše kadrovske prakse v Republiki Sloveniji 2021. Med šestimi finalisti izbora je strokovna komisija natečaja za najuspešnejše delo na kadrovskem področju izbrala GENERALI zavarovalnico d.d.

Slika: Razglasitev nagrade za najboljše kadrovske prakse v Republiki Sloveniji 2021

Letošnje leto je posebno kot je bilo posebno preteklo leto. In ravno razmere v katerih so se morale organizacije in družba prilagoditi novim načinom dela so narekovale letošnjo rdečo nit natečaja najboljših kadrovskih praks 2021. Organizacije, ki so se odzvale natečaju so svoje vloge prijavile pod kriterijem: »Inovativnost na kadrovskem področju v pogojih COVID-19«. Na natečaj za najboljše kadrovske prakse 2021 so se lahko prijavili delodajalci zasebnega in javnega sektorja s sedežem v Republiki Sloveniji, teh je bilo letos enajst. Delodajalca oziroma organizacijo je lahko predlagala organizacija sama, kadrovski oddelek organizacije ali drugi deležniki organizacije, kot so stranke, dobavitelji in podobno. Gre za drugo razglasitev najboljših kadrovskih praks v Republiki Sloveniji in tako kot v preteklem letu so podjetja in organizacije tudi tokrat navdušile. Finalisti natečaja (6): Generali zavarovalnica d.d., Kuehne+Nagel, d.o.o., Pharma Swiss, d.o.o., PricewaterhouseCoppers, d.o.o., Steklarna Hrastnik, d.o.o. in Weiler Abrasives, d.o.o. so na dogodku, ki je potekal na daljavo, v četrtek, 18. marca 2021 predstavili prijavljene kadrovske prakse.

S predstavitvami le-teh so dokazali, da so podjetja in organizacije pripravljene na izzive, ki jih narekuje okolje in da so se v novih razmerah odlično znašli. Organizatorja natečaja, Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru in karierno zaposlitveni portal MojeDelo.com v sodelovanju s SPIRIT Slovenija, poudarjata, da želita z nagrado za najboljše kadrovske prakse izpostaviti tiste organizacije, ki so pri svojem delu predane odličnosti in učinkovitosti. 

Slika : Razgovor med udeleženkami dogodka Razglasitev nagrade za najboljše kadrovske prakse v Republiki Sloveniji

40. konferenca o razvoju organizacijskih znanost je zopet odprla aktualne teme našega vsakdana, priložnosti za učenje, mreženje in karierno rast posameznikov, organizacij ter družbe. Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru se spogleduje že z letom 2022, ko bo organizirala že 41. konferenco o razvoju organizacijskih znanosti. Le-ta bo potekala od 23. do 25. marca 2022. Podrobnosti pa bodo objavljene na spletni strani: https://arhiv.fov.um.si/konferenca21/.